Alle unge er ikke ens…

8 maj

camping2campin 1
Kulturinstitutionernes besøgstal og brugerundersøgelser taler deres tydelige sprog og bekræfter postulatet; at mange unge ikke kommer på museum. Og det selvom der de sidste par år er sporet en mindre stigning i unge museumsgæster.
Museer og andre institutioner sender indimellem små prøveballoner op i luften med nye unge-tiltag for at nå ud til denne tiltrækkende og spændende gruppe af befolkningen. Enkelte museumsfolk syntes, at det er at udvande museernes egentlige opgave for at tækkes de unge. Andre museumsfolk, eller måske de samme, mener, at de unge bare er forkælede og vant til, at museer, teatre og foreninger render efter dem og faldbyder sig selv – hvis bare de unge vil bruge deres tilbud.
Som voksen og professionel museumsperson har man måske en tendens til at skære alle mellem 15-25 år over én kam og kalde dem ”de unge”. Men hvem er de egentlig disse unge som ikke af egen fri vilje opsøger museale kulturoplevelser? Vi kender dem ikke og ved ikke, hvad de vil have. Desuden er der jo også den lille krølle op på historien; at alle unge ikke er ens!

Kulturhistorie som benspænd
På Museum Østjylland er #pastmypresent-gruppen netop i fuld gang med at undersøge unges forskellige syn på kulturhistorie. Hvad er kulturhistorie for dem? Og hvad skal der til for at kulturhistorie bliver interessant og sjovt for dem? Undersøgelsen tager sit udgangspunkt i, at #pastmypresents unge tovholdere faktisk selv har bøvlet med spørgsmålet og har haft svært ved at komme i gang med den kulturhistoriske del af deres opgave. Ungdomskultur leverer de i metermål men at få bragt museets genstande, billeder, film og byens lokale historie i spil har været et benspænd af de helt store for dem. Derfor har de givet sig selv en opgave:
I april måned har de med campingvogn og klapstole slået sig ned på Rådhustorvet i Randers og har med kamera og lydstang jagtet unge mennesker for at få deres syn på kulturhistorie. Meningerne har været mange, men ret tidligt og ret tydeligt stod det klart, at unge vil have noget forskelligt! Udstillinger om musik, øl eller om 2. verdenskrig, arrangementer om Randers´ natur, bygninger og mennesker, uddeling af historisk mad, videoinstallationer og meget mere. Og helst noget der gav mening for lige præcis DEM.
Undersøgelsen er næsten færdig. Det har givet os alle noget at tænke over. Men vigtigst af alt har den givet #pastmypresents unge tovholdere et skarpere blik på, hvad DE selv mener, kulturhistorie er for dem.
Så glæd jer til at opleve #pastmypresent – nu i endnu skarpere form – til ungeeventen MyWay lørdag 30. maj i byens P-hus. Oplev blandt andet tovholdernes unge-undersøgelse præsenteret som spændende, interaktiv og spillevende videoinstallation.